Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Μ΄.Πεμπτη

          Μεγάλη Πέμπτη, σήμερα κορύφωση του θειου Δράματος…
Ας καθαρισουμε την καρδια μας……η συγχωρεση δεν  πρεπει να είναι αυτοσκοπος αλλα μονο αναγκη μας … ας κανουμε ταμειο των πραξεων μας.μπορει να σκοτωσαμε μια ψυχη… εκει η συγνωμη δεν φτανει….ας κρατησουμε δυο δακρυα για τον εαυτο μας σημερα…καποτε θα τα βρουμε μπροστα μας……
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ…
ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΨΥΧΗΣ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΜΑΣ…

 Ήταν δική του, καταδική του στιγμή  η αποψινή βραδιά των αναπολήσεων και γύρεψε το Flash back, όχι σαν ανατάραξη των αντιθέσεων, μα σαν μια επιταγή που κατάφερε να κατακτήσει και να την εξαργυρώνει καθημερινά, αδιαμαρτύρητα και με μεγάλη επίταξη ήθους.
          Κοίταξε κατάματα την φωτογραφία της οικογένειά του, που πάντα είχε στο μαύρο εβένινο γραφείο του, σαν να μεταλάμβανε κάθε που τους θαρρούσε και ένιωθε να κρατιέται  από τα μικρά χεράκια των παιδιών του, στα ανηφορικά και  κάποτε δύσβατα μονοπάτια των πενήντα πέντε του, σήμερα χρόνων.
           Πόσα και πόσα δεν σήμαινε γιαυτόν η οικογένειά του, μια οικογένεια που κρατούσε σαν εικόνισμα, σε κάθε του περπατησιά και καμάρωνε. Μια οικογένεια που έπλασε ο ίδιος με τα μάτια της φαντασίας του, μιας και εκείνος δεν είχε ποτέ μάθει τον ορισμό της οικογένειας ως παιδί. Είχε διάπλατη την καρδιά του ανοιχτή στην αγάπη, στο συναίσθημα και μάλιστα το απέδειξε διεκδικώντας μια θέση σε τούτο το ίδρυμα. Ένα ίδρυμα, που και ο ίδιος θεωρούσε γνώριμο συναισθηματικά παιδικό του περιβάλλον, παρότι η μάνα του δεν τον έβαλε ποτέ  σε ίδρυμα.  Δεν είναι ο χώρος που ορίζει  τη μοίρα σου, ή οριοθετεί την ατομικότητά σου, παρά είναι η κατάδειξη των ανασφαλιών και της απόρριψης που σε στιγματίζουν σαν παιδί και σε κάνουν να νιώθεις μόνος και ξένους από όλους.
           Παλικαράκι ήταν σαν περιπαιχτικά στο σχολειό απέκτησε το παρατσούκλι  «στιγμιαίο λάθος» και τον ακολούθησε σε όλη την τρυφερή του ηλικία, δίχως να μπορεί να ερμηνεύσει την ύπαρξή του. Την λέξη λάθος την καταλάβαινε αλλά όχι όταν αναφερόταν σε παιδί, εκείνο που δεν συγχωρούσε ήταν «το στιγμιαίο». «Στιγμιαίο», συνώνυμο του στιγματισμένο, του αναθεματισμένο του αποδιοπομπαίου, του ανάξιου να υπάρξει. Πόσες φυλλάδες και πόσες αναφορές δεν έγιναν στο όνομά του, σαν ο γεννήτορας του τον αρνιόταν, ή καταριόταν την ώρα της σύλληψής του. Μιας σύλληψης που ο ίδιος δεν είχε καμιά ευθύνη και σίγουρα δεν διάλεξε σε ποια αγκαλιά θα στέριωνε την ζωή του.
          Έτσι κράτησε τις εικόνες της ζωής του στο μικρό του κελάρι του μυαλού του και ανατρίχιαζε κάθε που σκεφτόταν τι θα είχε γίνει αν το αρνιόταν και η μάνα του. Κατέγραφε στο ημερολόγιο κάθε βράδυ τα αισθήματα και συναισθήματα και έβαλε σκοπό στη ζωή του να γίνει πατέρας σε όλα τα «στιγμιαία λάθη» που βρίσκονται στα αζήτητα στα ιδρύματα. Μικρός επισκεπτόταν τα ιδρύματα και ρούφαγε δάκρυα απελπισίας και εγκατάλειψης, μέχρι που έκαμε υπόσχεση ότι μια μέρα θα βρεθεί δίπλα σε αυτά τα παιδιά.
           Πενηνταπεντάρης σήμερα, διευθυντής στο ορφανοτροφείο « η αγάπη», περνάει τον περισσότερο χρόνο του μοιράζοντας ελπίδες και αγκαλιές στα παιδιά που θεωρήθηκαν σαν και εκείνον στιγμιαίο λάθος. Αγκαλιές σαν αυτές που ποτέ δεν πήρε ο ίδιος μιας και ο μεγαλοεπιχειρηματίας πατέρας του δεν του έδωσε ποτέ.
          Παντρεύτηκε, έκαμε και την δική του οικογένεια, μα ποτέ δεν είδε τα δικά του παιδιά, παιδιά ανώτερου θεού, παρά κράτησε τις παρακαταθήκες του και τα ιδανικά του για τα αυριανά παιδιά, φωνάζοντας ότι ποτέ δεν μπορείς να πεις για ένα παιδί την λέξη «στιγμιαίο λάθος»,  
         
         

Β.Μεμου

Σάββατο 23 Απριλίου 2016

νυχτα ζωης στο απολυτο αγαπω


Κύμβαλα αλαλάζοντα έδιναν το σήμα της όνυχος κρούσης.
Παλινδρομήσεις θάλεγε κάποιος, θρυμματισμός των άκαιρων υποταγμένων καταδυναστεύσεων. Νοητές ηφαιστειακές κατακρημνίσεις καυτηρίαζαν το θύω και θέτω και θύομαι και  αγκυροβόλησαν ίσα στο νέμω – ναυς και νέμομαι.
Καρφώθηκε το φτερό του καρχαρία καταμεσής στο οίδημα και λογάριασε να στήσει κεραμοσκεπές ζωής και παραζωής στο λαβωμένο απομεινάρι  της στάσης που απεικόνιζε τη λήθη, και την άτρωτη παραμιλούσα που δεν ιστορήθηκε από γράφημα ένα.

Ποιος σκύμνος δεν άδει σαν λέμε το ικρίωμα απόλυτο;

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

μαραθωνιος ποιησης 2016




Ξάστερον - ΚΕΛΑΙΝΩ
μαραθωνιος ποιησης 2016....
με βραβευσεις...ποιητων και βιβλιων...
μια ομορφη εκδηλωση στο Ιλιον...

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

χρονογραφημα

2016. Λίγες μέρες πριν το Πάσχα. Με πόση χαρά περιμέναμε αυτές τις μέρες σαν είμαστε παιδιά! Δεν ήταν η άνοιξη που αργοπερπάταγε στα όνειρά μας, δεν ήταν τα λουλούδια που μοσχομύριζαν στους αγρούς, παρά ήταν το δικό μας συναπάντημα με τα γιορτινά μας -δύσκολες εποχές τότε-ήταν που περιμέναμε το στολισμένο κερί της νονάς μας και τα καθιερωμένα μας καινούρια παπούτσια.
Στα χωριά μας, που το μεροκάματο δεν υπήρχε στους γονείς μας- κτηνοτρόφοι και γεωργοί οι περισσότεροι-τα χρήματα έρχονταν σπίτι μας από την πώληση των ζώων και των σιτηρών και αυτό έκανε την αξία του χρήματος μεγαλύτερη.
Πασχαλόγιορτα λοιπόν, εποχή του οβελία μπορούσαμε και εμείς σαν παιδιά να αγοράσουμε καινούρια ρούχα και παπούτσια, αφού είχαμε πουλήσει τα αρνιά και τα κατσίκια μας, τα μόνα μας σχεδόν έσοδα της χρονιάς.
Αναπολώ και στοχάζομαι καμιά φορά εκείνες τις εποχές και με πιάνει το παράπονο. Έρχονταν και οι συγγενείς Αθηναίοι για να γιορτάσουν Πάσχα στο χωριό και με τα αποφόρια τους, η λίγες καραμέλες, έκαμαν τις μέρες μας διαφορετικές.
Έτσι εκτιμούσαμε και την αξία της καινούριας μας φορεσιάς και τα καλούδια που έμπαιναν στα σπίτια μας.
Όμορφες εποχές αν και φτωχικές, αλλά που να μας νοιάξει εμάς, μήπως είχαμε ποτέ περισσότερα; Μήπως ο γείτονάς μας ήταν σε καλύτερη μοίρα από  μας; Και οι άνθρωποι τότε είμαστε αλλιώτικοι. Δεν μας είχε παρασύρει η δίνη Του πλουραλισμού και του υπερκαταναλωτισμού.  Μοιράζαμε τα υπάρχοντά μας έτσι που η ανέχεια και οι στερήσεις ήταν κοινές.
Τι τα θέλω και τα θυμάμαι αυτά θα σκεφτείτε;
Πώς να τα ρίξω στη λήθη, όταν κάναμε αγώνα να μορφωθούμε για να ζήσουμε ένα καλύτερο αύριο και σήμερα 2016, αντί να απολαμβάνουμε τους κόπους μας και να περνάμε ήρεμα, απολαμβάνοντας την ζωή, ότι μας ξημέρωσε είναι μια υποθηκευμένη και αβέβαιη ζωή. Κάναμε αγώνες και κατακτήσαμε ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, αξιοπρέπεια για τον ιδρώτα μας και το αποτέλεσμα ποιο;
Ένα δώρο των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του καλοκαιριού, τα μοναδικά μας έξτρα λεφτά να κάνουμε δυο δώρα στα εγγόνια μας και στα βαφτιστήρια μας, εξανεμίστηκαν και χάθηκαν μια για πάντα. Δώρα γιορτών τα ονόμαζαν, λες και δεν τα κατακτήσαμε, ή δεν ήταν δικές μας κρατήσεις και κατ επέκταση στερήσεις. Πόσες θυσίες και πόσος ιδρώτας κρυβόταν σε αυτά που ονόμαζαν δώρα, αλλά στην ουσία ήταν κομμάτι από το μεροκάματό μας; Προνόμια που αποκτήσαμε με αγώνες ετών, έτσι ξαφνικά και σε μια νύχτα χάθηκαν, χωρίς να έχουμε καν το περιθώριο να αντιδράσουμε. Βλέπεις οι μισθοί και οι συντάξεις είναι το σίγουρο έσοδο του κράτους.
Και να ήτανε μόνο αυτό άστο θα λέγαμε δεν βαριέσαι, για την πατρίδα μας το κάνουμε. Να οι απολύσεις, να το κουτσούρεμα των μισθών και των συντάξεων και Θεός ξέρει ακόμα τι μας περιμένει. Για ποιο Πάσχα και δώρα να μιλήσεις σήμερα στα παιδιά, όταν βλέπουν τον γονιό τους άνεργο, ή τη σύνταξη του παππού να μην φτάνει ούτε για τα φάρμακά του;
Και  το πιο εξευτελιστικό και οξύμωρο είναι, να ακούς στα  μέσα ότι ο ορυκτός πλούτος της πατρίδας μας είναι άφθονος. Να μιλάνε για χρυσό, για μάρμαρα και άλλα μέταλλα, την ίδια στιγμή που η χρεοκοπία απλά δεν είναι επίσημα πιστοποιημένη. 

Σημασία για τους κρατούντες έχει, το ότι εμείς με σκυμμένο το κεφάλι περιμένουμε την καταστροφή, σαν πρόβατα επί σφαγή.  

Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Τρίτο βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης, για τη συνεργάτιδα του filodimos.gr Βούλα Μέμου

http://www.filodimos.gr

Γράφτηκε από τον/την Πέπη Σπηλιωτοπούλου στις .
Υπερηφάνεια για το filodimos.gr αποτελεί η μεγάλη διάκριση που απέσπασε η επί σειρά ετών καλή μας συνεργάτιδα Βούλα Μέμου, η οποία απέσπασε το γ' βραβείο στον 5ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό που προκήρυξε η Αμφικτυονία Ελληνισμού, πολιτιστικός και κοινωνικός φορέας με έδρα την Θεσσαλονίκη και πνευματικό κέντρο τους Δελφούς.
Ο διαγωνισμός είχε θέμα: “ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ’’ - Βεργίνα, Κνωσός, Μυκήνες, Παρθενώνας, Αμφίπολη κ .α.” και η Βούλα Μέμου διαγωνίστηκε με το ποίημά της "Χοές Ψυχής". Υπενθυμίζεται πως στον ίδιο διαγωνισμό ο αιγιώτης Αθανάσιος Τρίψας απέσπασε το α' βραβείο.

Τα διακριθέντα, καθώς και επιλεγμένα ποιήματα των συμμετεχόντων τυπώθηκαν σε καλαίσθητο τόμο, ο οποίος θα αποσταλεί σε Ελληνικές και ξένες βιβλιοθήκες και θα μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες.
Η ίδια γράφει στο προφίλ της στο facebook: "Σας ευχαριστω ολους απο καρδιας για την αγαπη σας...θα ηθελα αυτο το βραβειο να το αφιερωσω και να το χαρισω στο χωριο μου, την ιδιαιτερη πατριδα μου ..ΤΟ ΣΚΕΠΑΣΤΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ...εκει γεννηθηκα και μεγαλωσα.....εκει εμαθα τα πρωτα μου γραμματα απο αξιους δασκαλους...εκει θεωρω οτι ανηκει αυτο το βραβειο...στον πολιτιστικο συλλογο Σκεπαστου...που χρονια τωρα παραγει και προαγει πολιτισμο..."

Χοές ψυχής

Μια δρασκελιά γης
στο γύρισμα της σφαίρας και έφτασες,
στο ηλιόλουστο παρτέρι των Ολύμπιων κήπων.
Εκεί που οι νύμφες στήνουν αγγέλων ψαλμούς
στης Κασταλίας τα απύθμενα μυστικά.
Ασκί τραμουντάνας στρατεύτηκε,
και ανύψωσε το πνεύμα των Αθανάτων,
να χρήσουν ιερομνήμονες και πυλαγόρες.
«μίμηση πράξεως» και δάδας αρχέτυπα.
Λογικευόταν η αδερφοσύνη με μιας.
Στις παλαίστρες ο Ελλανοδίκης,
κραταίωνε υψηλά ιδεώδη και
σμίλευε αετώματα αιώνιων μνημείων.
Η γραφίδα κατακτήθηκε και ιστορήθηκε
του Ομφαλού της Γης το στερέωμα.
Οι θεοί πλανεύτηκαν.
Να λογοδοτήσουν στων αφρών το ξελόγιασμα βάλθηκαν,
σε οπλές Πήγασου, ακούμπησαν τους στίχους των ποιητών,
ικεσίες για το ορφάνεμα της κληρονομιάς μας.
Γονατιστός θα ικετεύσω,
θα στήσω θυσίες πυρίμορφων βωμών,
κροτίδες στα αστροπερπατάτηματα,
να λάμψει στων ζωφόρων τα ύψη,
το κλέος της επιστροφής,
από τα δικά μας κλεμμένα στολίδια …
Μα οι αρχαίοι θεοί δεν ξεχνούν
ποτέ τις χοές σκαμμένων ψυχών,
ούτε το καθρέφτισμα του ευγενούς μετάλλου
και ας κάνουν πως δε βλέπουν,
τη φλόγα της δάδας που καίει στο εκστασιασμένο πρόσωπο.

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

χοες…. ψυχής…

χοες…. ψυχής…

Μια δρασκελιά γης
στο γύρισμα της σφαίρας και έφτασες,
στο ηλιόλουστο παρτέρι των Ολύμπιων κήπων.
Εκεί που οι νύμφες στήνουν αγγέλων ψαλμούς
στης Κασταλίας τα απύθμενα μυστικά.
Ασκί τραμουντάνας στρατεύτηκε,
και ανύψωσε το πνεύμα των Αθανάτων,
να χρήσουν ιερομνήμονες και πυλαγόρες.
«μίμηση πράξεως» και δάδας αρχέτυπα.
Λογικευόταν η αδερφοσύνη με μιας.
Στις παλαίστρες ο Ελλανοδίκης,
κραταίωνε υψηλά ιδεώδη και
σμίλευε αετώματα αιώνιων μνημείων.
Η γραφίδα κατακτήθηκε και ιστορήθηκε
του Ομφαλού της Γης το στερέωμα.
Οι θεοί πλανεύτηκαν.
Να λογοδοτήσουν στων αφρών το ξελόγιασμα βάλθηκαν,
σε οπλές Πήγασου, ακούμπησαν τους στίχους των ποιητών,
ικεσίες για το ορφάνεμα της κληρονομιάς μας.
Γονατιστός θα ικετεύσω,
θα στήσω θυσίες πυρίμορφων βωμών,
κροτίδες στα αστροπερπατάτηματα,
να λάμψει στων ζωφόρων τα ύψη,
το κλέος της επιστροφής,
από τα δικά μας  κλεμμένα στολίδια  …

Μα οι αρχαίοι θεοί δεν ξεχνούν
ποτέ τις χοές σκαμμένων ψυχών,
ούτε το καθρέφτισμα του ευγενούς μετάλλου
και ας κάνουν πως δε βλέπουν,
τη φλόγα της δάδας που καίει στο εκστασιασμένο πρόσωπο.


Β.Μεμου

Γ΄ Βραβειο